Actualment esteu veient Per què surten taques blanques a les dents?

Per què surten taques blanques a les dents?

Les taques blanques a les dents solen ser una de les causes de consulta més habituals a les clíniques dentals. Normalment surten per una falta de mineralització de l’esmalt o bé per l’inici de càries.

Les taques blanques a les dents són molt comunes. Més enllà dels problemes estètics, és important investigar-ne la causa per poder descartar malalties bucals o tractar-les com més aviat millor.

Què origina l’aparició de taques blanques?

Entre les causes principals que originen aquesta mena de taques a les peces dentals, hi ha:

 • Els mals hàbits alimentaris. Consumir aliments ensucrats i/o àcids en excés pot causar aquest problema dental. I, contràriament, no consumir prou aliments amb minerals indispensables per a la salut de les dents, com ara el calci, el fòsfor i el magnesi, augmenta el risc de patir aquestes taques.
 • Una mala higiene bucodental. És important fer una neteja completa de dents, genives i llengua diàriament, després de cada àpat. Les persones que portin ortodòncia, a més, han d’incrementar aquestes cures i assegurar-se de fer una neteja profunda.
 • Desmineralització de l’esmalt dental. Sol ser la conseqüència de l’anterior; és a dir, de la falta de calci en l’organisme o d’una higiene dental insuficient.
 • Les càries. Les càries, en la primera etapa, també acaben produint desmineralització de les peces dentals.
 • La fluorosi. L’excés de fluor en l’etapa de desenvolupament de les dents pot acabar originant taques blanques a les dents de llet dels infants, normalment fins als 3 anys.
 • La celiaquia. És freqüent detectar taques blanques en persones celíaques sense diagnosticar, de manera que hi ha la possibilitat que totes dues estiguin relacionades, en alguns casos. Una alimentació adequada seria la millor manera de prevenir-les.

Com evitar que surtin taques blanques a les dents

El que és primordial per evitar que surtin aquestes taques tan antiestètiques és mantenir una bona higiene dental, evitant l’acumulació de placa bacteriana a les dents.

També cal visitar l’odontòleg de manera regular per detectar les taques a temps i poder-les tractar abans que vagin a més. A més, una o dues vegades l’any cal visitar la consulta odontològica per fer una neteja i una revisió de la salut bucodental.

A més, com altres mesures de prevenció, és important:

 • Tenir bons hàbits d’alimentació i portar una dieta saludable, amb la qual es garanteixi un bon nivell de calci i magnesi a l’organisme.
 • Cuidar la higiene bucodental cada dia.
 • Fer servir una pasta de dents adequada per a cada edat i evitar raspallar les dents amb agressivitat.
 • Fer activitat física de manera regular.

Hi ha tractament per eliminar-les?

És indispensable que el tractament el porti a terme un professional, que és qui determinarà les causes que han originat les taques blanques a les dents i quin tractament cal fer.

El tractament dependrà de l’origen i la profunditat de la taca. Per exemple, quan les taques blanques estan causades per la descalcificació de l’esmalt dental, ha de valorar que no s’estigui anunciant la presència d’una càries.

D’entre els tractaments més freqüents, destaquen:

 • Neteja professional. Si les taques són superficials, a causa d’una mala higiene bucal, es poden eliminar fent una neteja professional, que inclou l’ús d’ultrasò i una pasta especial.
 • Blanquejament dental. En alguns casos, després de fer una primera neteja profunda, s’aconsella fer un blanquejament dental per eliminar les taques blanques lleus que surten a la superfície de les dents.
 • Microabrasió. Es fa quan les taques encara no són gaire profundes. Es tracta d’eliminar les capes d’esmalt més defectuós de la capa més superficial de la peça dental. Un cop eliminades, si cal, se substitueixen per d’altres fetes de composite.
 • Facetes dentals. Aquestes làmines de porcellana solen ser el tractament adequat quan es tracta de taques blanques molt profundes, causades per la desmineralització en el procés de formació de la dent o en el cas de la fluorosi durant els anys de formació de la dent definitiva. Amb aquest tractament estètic, s’aconsegueix un color homogeni a la dent i millorar l’aspecte del somriure. Finalment, també poden corregir la forma de les dents.

Olga Rabassa
Responsable Clínica dental Atlàntida

Deixa un comentari