Cirurgia Maxil·lofacial

La cirurgia maxil·lofacial, també coneguda com a cirurgia ortognàtica.

Cirurgia Maxil·lofacial

La cirurgia maxil·lofacial, també coneguda com a cirurgia ortognàtica.

Cirurgia Maxil·lofacial

La cirurgia maxil·lofacial, també coneguda com a cirurgia ortognàtica, és una de les especialitats mèdiques de l’odontologia i es dedica a l’estudi, prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació dels problemes relacionats amb les estructures de la cara, cap, crani i coll, a més de la cavitat oral, maxil·lars i dents.

La cirurgia maxil·lofacial tracta aquelles malalties que ocorren en la boca, la mandíbula, el cap i el coll i requereixen d’una intervenció. Poden ser patologies d’origen tumoral, traumàtic, per degeneració o envelliment.

L’accés a aquesta especialitat es fa després de superar l’examen MIR i després de completar un període de residència hospitalària de 5 anys. La formació inclou la rotació del resident per serveis d’Urgències, Cirurgia General, Vigilància intensiva, Cirurgia Plàstica i Otorrinolaringologia.

Segons la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial, un 10% de la població necessita sotmetre’s a aquesta mena d’intervencions quirúrgiques. Aquesta cirurgia és necessària, per exemple, quan el tractament d’ortodòncia no dona una solució eficaç.

Principalment, quan cal solucionar problemes funcionals i estètics que provoquen una mala posició i/o contacte de les dents; és a dir, problemes de maloclusió que no permeten que la dentadura encaixi.

També pot aplicar-se en casos que ajuden a millorar la qualitat de vida, salut i l’estètica del pacient.

Entre altres possibles casos en els quals és necessària aquesta cirurgia destaquen:

 • Tumors en la boca, cara o coll. Aquests casos són els més demandats en aquesta mena de cirurgia. Té un alt nivell de complexitat.
 • Medicina oral. Es dona quan cal realitzar exodòncia de cordals i altres dents o extreure quistos o tumors benignes en la cavitat oral.
 • Trastorn de l’articulació temporomandibular (ATM). Aquesta disfunció d’aquesta articulació provoca en el pacient un dolor continu que, a vegades, ha de tractar-se amb cirurgia i reemplaçar l’articulació danyada per una pròtesi.
 • Dents fracturades. S’extreu una dent trencada, partit, fracturat o afectat per una important càries dental sempre que no es pugui reconstruir.
 • Millorar aspectes estètics del rostre. Els cirurgians orals i maxil·lofacials tenen al seu abast diferents tècniques amb les quals oferir als seus pacients un canvi substancial de l’aspecte de la cara, sense necessitat de deixar-li cicatrius visibles.
 • Empelts ossis
 • Extraccions dentals complexes
 • Extraccions de quistos orals
 • Extraccions de tumors orals
 • Reconstrucció dels maxil·lars a causa de malformacions, accidentis…
 • Sagnat nasal. És probable que durant les primeres 24 hores després de la intervenció, hagi sagnat nasal.
 • Congestió nasal. El nas pot quedar obstruit per restes de coàguls i, fins i tot, la mucosa del nas inflamar-se i dificultar la respiració.
 • Mal de coll. En despertar de l’anestèsia o l’endemà, el pacient pot notar un dolor localitzat en la gola similar a una faringitis. Es deu al tub de l’anestèsia.
 • Hematoma. Després d’aquesta intervenció quirúrgica i durant uns dies, el pacient presentarà una inflamació que a poc a poc anirà disminuint, el mateix que succeeix amb possibles hematomes.

Sobretot, en aquells pacients als quals li sagna el nas, es recomana netejar-se bé el nas utilitzant bastonets de les oïdes impregnades d’aigua oxigenada.

A més, durant la primera setmana hauran de seguir una dieta líquida a base de brous, batuts de fruites, batuts de farmàcia energètics, etc. D’altra banda, cal evitar activitats i esports de contacte físic durant els tres primers mesos.

Finalment, una de les parts més important en la recuperació després d’una operació maxil·lofacial és la fisioteràpia. És essencial per a la recuperació de la sensibilitat dels músculs, accelerar la seva desinflamació, i a més a una manera de recuperar el to muscular minvat després de l’operació.

En aquesta línia, es poden recomanar al pacient senzills exercicis d’enfortiment de la musculatura facial i de mímica facial que pot realitzar a casa enfront d’un mirall. L’objectiu d’aquestes pautes és recuperar tots els moviments facials.

Salut per al teu somriure. Molta Salut!

Consulta els tractaments que posem al teu abast.

Vine a conèixer la nostra clínica.
Truca’ns al 93 217 22 99 o envia’ns un missatge a través d’aquest formulari.

Vols contactar amb nosaltres? Emplena el formulari.

  He llegit i accepto les condicions contingudes en la política de privacitat sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

  Clínica Dental Atlàntida

  C/Enric Granados, 90, 92 baixos
  08008 Barcelona
  Telèfon: 93 217 22 99